AboutWorksNewsContactLinks

A Beautiful Mind
(2001)

Betyg: starstarstarstarstar

Detta är den sanna berättelsen om matematikgeniet John Forbes Nash, Jr., som 1994 mottog nobelpriset i ekonomi efter att ha varit schizofren under ca 35 år. Vi får följa honom från de första åren på Princeton-universitetet till det internationella erkännandet i mitten av 90-talet.

Filmen utspelar sig huvudsakligen under 1950-talet, då Nash formulerade sin berömda Game Theory. Det var då han träffade den kvinnliga student, som skulle bli hans stora kärlek — hustrun Alicia.

Detta var även det kalla krigets årtionde, och försvarshögkvarteret Pentagon lät unga begåvningar bidra till forceringen av krypterade meddelanden, som den amerikanska underrättelsetjänsten hade snappat upp. Nash var inget undantag och fann sig snart indragen i vad som tycktes vara en omfattande konspiration, där hans liv var hotat, och det som till sist räddade honom var kärleken till hans familj.

Kritiken har har hyllat Russel Crowe för sin karaktärsskildring. Han nominerades till en Oscar för den övertygande förvandlingen från ung student till distingerad professor, som under decennier hade varit ett sinnessjukt nervrak. Detta ställde stora krav på huvudrollsinnehavarens sminkning (skäggstubb, stora påsar under ögonen och åldrad hals till exempel).

Även Jennifer Connelly och Ed Harris är lysande i sina biroller. Filmen vann totalt fyra Oscarsutmärkelser i klasserna bästa manus, regi, kvinnliga biroll samt film. Allt extramaterial är textat på svenska.

© Torgny Lilja för Starway Reviews


Film på DVD | Musik på DVD