AboutWorksNewsContactLinks

Black Hawk Down
(2001)

Betyg: starstarstarstarstar

Här har vi ännu ett verk av stjärnregissören Ridley Scott, som gjorde Thelma och Louise, Blade Runner samt Gladiator, men Black Hawk Down har inte mycket gemensamt med Scotts tidigare alster. Filmen bygger i hög utsträckning på verkliga händelser. Genom ett närgånget perspektiv med en ofta handhållen kamera ges det hela en dokumentär prägel, som känns oerhört intensiv och påträngande och påminner om Steven Spielbergs Rädda menige Ryan.

Bakgrunden är hur amerikanska elitförband blivit skickade till Somalia för att delta i en fredsbevarande FN-aktion. I ett försök att avbryta pågående inbördeskrig och svält har trupperna tillfångatagit den somaliske krigsherren Moha med Farrah Aidid, vilket istället leder till upptrappade strider med den lokala gerillan.

När en amerikansk soldat handlöst faller under en luftlandsättning på låg höjd, inleds en kedja av händelser, som får till följd att två stridshelikoptrar av typ Black Hawk skjuts ned, och att ett antal överlevande försöker undkomma den uppretade civilbefolkningen.

En räddningsaktion påbörjas, och de amerikanska soldaterna upptäcker snart hur de blivit instängda i den del av Mogadishu där Aidids mäktigaste trupper är stationerade. Omringade från alla håll är det åtskilliga som skadas eller dödas, medan andra överlever och under ett knappt dygn brutalt får lära sig vad krig och hjältemod innebär.

Musiken av Hans Zimmer känns igen från filmen om gladiatorn Maximus, och temat (såväl musikaliskt som innehållsmässigt) tycks vara detsamma: individen och den lilla kamratkretsen ställd mot en väldig övermakt.

© Torgny Lilja för Starway Reviews


Film på DVD | Musik på DVD