AboutWorksNewsContactLinks

The Bourne Supremacy
(2004)

Betyg: starstarstarstarstar

Den före detta CIA-agenten Jason Bourne lever numera ett tillbakadraget liv i Indien, där han tillsammans med hustrun Marie kämpar för att bringa klarhet kring sin identitet. I Berlin pågår samtidigt en operation, där CIA försöker komma över hemliga ryska dokument. En okänd dubbelagent lurar den amerikanska underrättelse-organisationen, och utplanterade bevis leder till Bourne, vars liv än en gång är i fara.

The Bourne Supremacy är den fristående fortsättningen på The Bourne Identity, första delen i Robert Ludlums romantrilogi om agenten som har drabbats av minnesförlust. Den nya filmen är mer spännande än föregångaren, även om Paul Greengrass har valt att klippa lite väl mycket i den till skillnad från Doug Liman, som regisserade ettan.

Förnamnet Jason härrör från berättelsen om argonauterna och det gyllene skinnet i den grekiska mytologin, varifrån undertexten till många av James Bonds (Ja-s-on) äventyr (till exempel Goldfinger) tycks ha hämtats. Att namnet Bourne fonetiskt liknar Bond är säkert heller ingen slump, då Ludlums romangestalt är en amerikansk motsvarighet, dock utan den elegans och ironi som kännetecknar Ian Flemings skapelse.

Matt Damon gör denna gång en mer nyanserad och råbarkad rolltolkning. Enligt en intervju med regissören är det väsentligt för filmen att huvudpersonen kan verka såväl motbjudande som sympatisk. The Bourne Ultimatum, som är den sista och avslutande delen i trilogin, planeras ha premiär 2007.

© Torgny Lilja för Starway Reviews


Film på DVD | Musik på DVD