AboutWorksNewsContactLinks

David Bowie: Ziggy Stardust
The Motion Picture (1973)

Betyg: starstarstarstarstar

D. A. Pennebaker dokumenterade den 3 juli 1973 David Bowies sista konsert i rollen som Ziggy Stardust på Hammersmith Odeon i London. Det var slutet på en världsomfattande turné med bandmedlemmarna Mick Ronson, Trevor Bolder och Woody Woodmansey.

Filmen är något av en nödvändighet, om man ska förstå denna period av Bowies karriär och hur han har gjort liv och konst till ett. För scenkläder står japanen och senare modegiganten Kenzo med sina kimonoliknande kreationer.

Inte förrän 10 år senare utgav RCA Records konserten på vinyl i samband med att filmen 1983 hade premiär på Cannes' internationella filmvestival.  Senare kom cd:n i remastrad version. Nyligen har inspelningen utkommit i ännu en digitalt förbättrad version på både cd och dvd.

Trots att inspelningen nu har 30 år på nacken är det fullt klös i ljudet på alla fem kanalerna. Bilden håller inte dagens standard, men den konstnärliga kvaliteten på både scenshow och regi uppväger detta. Det medföljande häftet har, förutom förteckningen av sånger och musiker samt en del bilder, även en intressant artikel av Pennebaker.

På dvd:n finns ett ljudspår med intressanta kommentarer av regissören Pennebaker och producenten Tony Visconti. En särskild sektion innehåller kalender, skärmsläckare, skrivbordsikoner och webblänkar för pc.

© Torgny Lilja för Starway Reviews


Film på DVD | Musik på DVD