AboutWorksNewsContactLinks

The Boys from Brazil
(1978)

Betyg: starstarstarstarstar

Unge Barry Kohler upptäcker hur en grupp före detta ss-officerare, ledda av den ökände dr Josef Mengele, har hemliga sammankomster i ett hus i Paraguay. Kohler kontaktar den berömde nazistjägaren Ezra Lieberman (kalkerad på Simon Wiesenthal), som befinner sig i Sydamerika, men denne tycker till en början inte att informationen är speciellt uppseendeväckande.

Genom ytterligare efterforskningar får Kohler veta att nazisterna har något stort på gång. När Lieberman förstår att Mengele planerar att låta mörda 94 till synes slumpmässigt utvalda män på bestämda datum världen över, bli han angelägen om att få mer information.

I syfte att avslöja nazisternas plan besöker Lieberman flera familjer i Europa. När han möter en ung pojke i ett av hemmen, lägger han märke till något uppseendeväckande och förstår med tiden den fruktansvärda sanningen.

Detta är en film om mänsklig kloning inspelad ett par decennier innan man kunde kopiera djur med hjälp av vävnadsprover, och då begreppet blev ordet för dagen. I rollistan finner vi två stora skådespelare: Laurence Olivier och Gregory Peck, som dock inte lever upp till förväntningarna.

Bild och ljud är inte på något vis förbättrade, sedan Pojkarna från Brasilien spelades in i slutet av 70-talet, men dvd-utgåvan innehåller den oklippta versionen av filmen. Regissören Franklin J. Schaffner svarade även för publikframgångarna Apornas Planet (1968) och Papillon (1973).

© Torgny Lilja för Starway Reviews


Film på DVD | Musik på DVD