AboutWorksNewsContactLinks

Catch Me If You Can
(2002)

Betyg: starstarstarstarstar

Steven Spielberg lyckas med nästan allt han företar sig. Denna gång har han gjort ett framgångsrikt försök inom komedigenren. Filmen bygger på Frank Abagnales självbiografi.

Redan innan han fyllt 18, var Abagnale den mest framgångsrike bankbedragaren i USA:s historia, och han är den yngste person som hamnat på FBI:s lista över mest efterspanade brottslingar. Samtidigt som 17-åringen lurar till sig gratis flygresor utklädd till pilot, arbetar han med hjälp av falska intyg som både överläkare och åklagare.

En FBI-agent vid namn Carl Hanratty får upp ett spår och är nära att gripa Abagnale, som i sista stund får honom att tro att han arbetar vid CIA och själv jagar samme brottsling. Hanratty har dock hunnit se bedragarens ansikte, vilket visar sig betydelsefullt i den fortsatta jakten, där Abagnale ibland ringer och tipsar polisen men ständigt är steget före.

Leonardo DiCaprio får här sin upprättelse efter de mindre framgångsrika filmerna Mannen med järnmasken och The Beach, medan den begåvade Christopher Walken övertygar som försumlig men kärlesfull far. Tom Hanks är som vanligt lyckad i komedi-genren och förmedlar trygghet i rollen som polis och fadersgestalt.

© Torgny Lilja för Starway Reviews


Film på DVD | Musik på DVD