AboutWorksNewsContactLinks

Cold Mountain
(2003)

Betyg: starstarstarstarstar

Inledningsvis skildrar filmen det amerikanska inbördeskriget under en drabbning. I tillbakablickar får vi följa hur den vackra prästdottern Ada Monroe träffar snickaren Inman, sedan hon flyttat till Cold Mountain, en liten bergsby i den amerikanska södern.

Mötet leder till förälskelse. När kriget bryter ut, och Inman i likhet med många andra sydstatsbor blir inkallad, får han med sig ett fotografi av Ada i en bok, som blir en kär ägodel.

Efter att ha blivit skottskadad deserterar Inman och påbörjar den långa och riskfyllda vandringen hem till Cold Mountain. Ada, som efter faderns och syskonens död har svårt att klara sig, får medan hon väntar oväntad hjälp av den livserfarna unga kvinnan Ruby.

Först ledsagar en moraliskt förfallen präst Inman; sedan är det kärleken till Ada, som manar honom att fortsätta framåt. Inman lämnar, likt Dante i Den gudomliga komedin, helvetets fasor under ledning av en andlig ställföreträdare för att till sist nå sin älskade på bergets topp. Liksom Odysseus råkar han ut för många missöden och frestelser längs vägen. En Judas fattas inte heller.

Åter till Cold Mountain framställer krigets elände och förödmjukelser ömsom mytologiskt, ömsom vardagsnära. Historien får spänning och nerv genom den växelvisa skildringen av hur två poler dras till varandra. Det hela blir dock en aning utdraget. För manus och regi står Anthony Minghella, som även svarade för succén Den engelske patienten.

Skådespelarnas försök till sydstatsdialekt fallerar emellanåt, antingen genom att verka påklistrad, såsom hos Ruby, eller genom att helt försvinna, när Ada blir upprörd eller Inman talar lågt. Jude Law och Nicole Kidman har de karismatiska huvudrollerna, medan Renée Zellweger, som spelar Ruby, belönades med en Oscar för sin biroll. Filmen fick totalt sju nomineringar, bland annat för bästa manliga huvudroll.

Det enda extramaterialet på dvd-utgåvan är borttagna scener, vilket är i tunnaste laget. Det är dock bra att undertexterna, förutom på fem nordiska språk, även finns på engelska.

© Torgny Lilja för Starway Reviews


Film på DVD | Musik på DVD