AboutWorksNewsContactLinks

The Day After Tomorrow
(2004)

Betyg: starstarstarstarstar

Klimatforskaren Jack Hall hävdar att den globala uppvärmningen på sikt kommer att orsaka ett avsevärt kallare klimat i Nordamerika och Europa, till följd av att golfströmmen försvinner, när polarisen smält. Vad däremot ingen väntar sig är att förändringarna är nära förestående.

Plötsligt drabbas tätbefolkade områden över hela jorden av kraftiga oväder, och en tornado av enorma proportioner jämnar Los Angeles med marken. Samtidigt som den amerikanska östkusten drabbas av en väldig tidvattenvåg, befinner sig Jacks son Sam sig på skolresa i New York.

En ny istid tar sin början, och vi får se flyktingströmmar bege sig från rika länder till tredje världen, samtidigt som Mexico stänger sin gräns mot USA. Liksom i  andra filmer lyssnar makthavare och beslutsfattare hellre till kommersiella intressen än på den ensamme forskaren, som senare visar sig vara den som haft rätt.

Filmens handling tycks konstruerad enligt grundkonceptet: Isolera människor med familjeband från varandra, utsätt dem för fara och diverse missöden, medan de gör en del hjältemodiga och dumdristiga insatser. Filmen följer i detta avseende samma mönster som exempelvis Jurassic Park (1993).

Mitt i allt detta kaos utspelar sig både en fadd kärlekshistoria mellan Sam och hans skolkamrat Laura Chapman, som är instängda i det stora offentliga biblioteket på Manhattan, och ett patetiskt familjedrama, där Jack försöker undsätta sin son genom att med snöskor och släde vandra norrut över ismassorna. Till manusets fördelar hör en betraktelse över böckers värde, och det ironiska i att västvärlden helt plötsligt blivit beroende av fattigare länder.

De många digitala effekterna är välgjorda med undantag av en flock vargar, som rymt från en djurpark. Dessa beter sig märkligt och tycks höra hemma i en skräckfilm av typen En amerikansk varulv i London (1981). Professor Hall spelas av Dennis Quaid, och i övriga framtärdande roller ser vi Jake Gyllenhaal som Sam, Emmy Rossum som Laura och Sela Ward som dr Lucy Hall. Även en del birollsinnehavare imponerar. Regissören Roland Emmerich är sedan känd från Independence Day och Godzilla.

Bild och ljud är av hög kvalitet, och surround-högtalarna kommer till sin rätt i många mullrande sekvenser. Bonusmaterialet, som helt saknar undertexter, består främst av två kommentarspår, ett med Emmerich och producenten Mark Gordon och ett med manusförfattaren Jeffrey Nachmanoff och annat branschfolk. Dessutom medföljer en dokumentär om arbetet med filmen Alien vs. Predator (2004).

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD