AboutWorksNewsContactLinks

Gangs of New York
(2002)

Betyg: starstarstarstarstar

När filmen tar sin början, befinner vi oss i stadsdelen Five Points på Manhattan i New York år 1846. Total laglöshet råder, något som gör detta till en av världens farligaste platser. Liksom vissa av stadens politiker är polis och brandmän korrumperade och bidrar till blodiga gatuslagsmål.

Under en uppgörelse mellan två rivaliserande gäng blir en liten pojke vittne till hur Bill "The Butcher", ledare för Confederation of Native Americans, brutalt sticker ner och avrättar hans far "Priest" Vallon, frontfigur för Dead Rabbits. Natives stärker därmed sin makt över Five Points, och Rabbits, där många är nyanlända irländska invandrare, får inte längre nämnas vid namn.

Efter 16 år på uppfostringsanstalt återvänder den unge Vallon för att hämnas sin far. Få anar vem Amsterdam egentligen är, och han blir snart upptagen i ett av de kriminella gängen. Han lyckas vinna "Butchers" förtroende och lär känna dennes före detta älskarinna, den vackra ficktjuven Jenny Everdane.

För inspelningen i Italien lät regissören Martin Scorsese rekonstruera stora delar av nedre Manhattan med hamn och allt, så som stadsdelen såg ut i mitten av 1800-talet. För trovärdighetens skull har man utgått från samtida kopparstick och fotografier (daguerreotypier) och sedan låtit fantasin flöda.

När det gäller kostymering har Sandy Powell skapat en flärdfull utstyrsel med höga skorstenshattar åt ligorna Natives och Bowery Boys samt brokiga färger (orange åt Rabbits), som anger gängtillhörighet. Skådespelarna återger även dialekter med känsla för det tidstypiska.

Gangs of New York rymmer få överraskningar men är ändå bitvis ganska spännande. Filmen visualiserar på ett intresseväckande sätt en relativt okänd del av Amerikas historia. Flera av karaktärerna har sin motsvarighet i verkligheten.

Leonardo DiCaprio är emellertid inte riktigt lyckad i rollen som Amsterdam, speciellt inte när han spelar mot Cameron Diaz, som har den kvinnliga huvudrollen. Daniel Day-Lewis är däremot lysande som "The Butcher", och Liam Neeson gör ett starkt porträtt av "Priest". Även andra biroller har lyckad besättning.

Den nästan tre timmar långa filmen är uppdelad på två skivor med bonusmaterial på båda. Innehållet inkluderar ett kommentarspår med Scorsese, möjlighet att interaktivt utforska stadsbilden, flera intressanta dokumentärer samt U2:s musikvideo "The Hands that Built America". Gangs of New York tilldelades två Golden Globe och nominerades till elva Oscar.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD