AboutWorksNewsContactLinks

Hair
(1979)

Betyg: starstarstarstarstar

Året är 1968, och Claude Bukowski, som blivit inkallad för militärtjänstgöring i Vietnam, reser från Oklahomas landsbygd till mönstringskontoret i New York. Strax efter ankomsten till storstaden kommer han i kontakt med en grupp hippies, vars informelle ledare heter Berger.

I Central Parks lövrika omgivningar på Manhattan möter Claude även den vackra överklassflickan Sheila, som hejdas av ungdomarna, när hon rider förbi på en häst. Berger gör allt för att Claude och Sheila ska lära känna varandra, och tillsammans med några kamrater våldgästar de båda männen hennes familj, något som slutar med att de objudna besökarna hamnar i fängsligt förvar.

Det hela reder dock upp sig, och Sheila, som revolterar mot föräldrarna genom att smygröka hasch på flickrummet, har nu fått upp ögonen för Claude. Den unge rekryten måste emellertid redan nästa dag inställa sig vid arméns träningsläger någonstans i den amerikanska obygden, och Bergers ansträngningar som kärleksapostel får därmed oanade följder för honom själv.

Hair bygger på sångerna från en känd Broadway-musikal med samma namn från 1960-talet. Filmen är regisserad av Milos Forman, som även har gjort Gökboet och Amadeus.

Utifrån Michael Wellers nya manus skildrar filmen hippierörelsen med dess budskap om fred och kärlek, som även innefattar en liberal syn på droger och sexualitet. I oförglömliga roller ser vi John Savage som lantisen Claude, Treat Williams som pacifisten Berger och Beverly D'Angelo som frihetstörstande tonårsflicka.

Filmen är textad på ett flertal språk, däribland engelska. I övrigt består extramaterialet endast av en trailer. DVD:n har bra bild och ljud utan att kvaliteten på något sätt är överdådig. Musiken är en upplevelse för sig i det nymixade femkanaliga surroundljudet.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD