AboutWorksNewsContactLinks

Hero
(2002)

Betyg: starstarstarstarstar

Hero är en action med känsla och har beskrivits som en film i samma visuella anda som den fyrfaldigt Oscarbelönade Crouching Tiger, Hidden Dragon. Intrigen är ett poetiskt konststycke fyllt av kärlek, svartsjuka, hämnd och kamp.

Historien bygger på ett originalmanus och utspelar sig i en tid då Kina ännu var uppdelat i olika kungadömen. Härskaren av Qin strävar efter att erövra de andra rikena, samtidigt som lönnmördare planerar ett attentat mot honom. Qin har utfäst en belöning till den som kan tillintetgöra någon av de tre namngivna kuppmakarna Brutna Svärdet, Yrsnö och Sky.

En dag anmäler sig en namnlös främling, som kan berätta en smått otrolig historia om hur han eliminerat kungens fiender. Därefter gör Namnlös sitt livs största uppoffring och blir i mångas ögon en verklig hjälte. Syftet med filmen är att vi ska ställa oss frågan: Vad är ett hjältedåd?

För regin svarar den världsberömde kinesiske regissören Zhang Yimou, som tidigare gjort Det röda fältet. Till sin hjälp med den nya filmen har han haft action-specialisten Tony Ching Siu-Tung från Hong Kong. Musiken av Tan Dun förstärker visualiseringen av stämningslägen, samtidigt som färgerna svart, rött, vitt, blått och grönt dominerar olika scener.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD