AboutWorksNewsContactLinks

Being John Malkovich
(1999)

Betyg: starstarstarstarstar

Denna komedi från 1999 av Spike Jonze påminner genom sin absurda handling en del om Kafkas romaner. Bitvis är det ändå en ganska rolig film, som fått dokumentär prägel genom dämpad ljussättning, socialrealistisk sminkning och tillbakahållet skådespeleri av John Cusack och en nästan oigenkännlig Cameron Diaz.

Som kontrast till uppvisad tristess får vi ta del av en smått otrolig historia, som tar sin början på ett kontorsplan mellan sjunde och åttonde våningen i en skyskrapa i centrala New York. Craig Schwartz, som tidigare arbetade som marionettspelare, upptäcker en dag på sitt nya jobb hur en dold dörr leder rakt in i John Malkovichs huvud.

Denna vetskap utnyttjar Schwartz för att försöka vinna den vackra kollegan Maxine, som han blivit besatt av. Hon lyckas istället manipulera både Schwartz och Malkovich för egen sak. När det totala kaoset bryter ut, bestämmer sig marionettmakarens fru Lotte för att ställa saker och ting till rätta.

Ett plus är att både Malkovich och Charlie Sheen spelar sig själva i filmen, som verkligen inte saknar fantasifullhet — dock utan att den berör särskilt mycket eller försöker ta ut svängarna. Det hade säkert gått att driva historien ett steg längre, men så fort förvecklingarna börjar bli intressanta hoppar man framåt i tiden till ett antiklimax.

Extramaterialet förstärker den dokumentära upplevelsen mitt i allt det absurda. Det hade troligen varit intressantare med intervjuer av skådespelare eller en kommentar av regissören Jonze.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD