AboutWorksNewsContactLinks

The Lion King
(1994)

Betyg: starstarstarstarstar

Lejonkungen är den första Disney-produktion som i bild skildrar en karaktärs död (lejonet Mufasa). Den animerade filmen har beskrivits som "Bambi i Afrika möter Hamlet" (eller kort och gott "Bamlet") och liknar i viss mån Djungelboken, samtidigt som den har hämtat inspiration från Hell's Gate nationalpark i Kenya.

Lejonungen Simba ska en dag ta över sin pappa Mufasas roll som härskare över savannen, men Scar, Mufasas ondskefulle bror, vill själv sitta på tronen. Medan Simba lär sig vad det innebär att vara kung, följer han nyfiket sin pappa i spåren, blir vän med flicklejonet Nala och får goda råd av näshornsfågeln Zazu och babianen Rafiki.

När fadern en dag avlider till följd av en händelse iscensatt av Scar, drabbas Simba av skuldkänslor och tvingas fly för sitt liv. Surikaten Timon och vårtsvinet Pumbaa räddar honom från svält och blir hans nya vänner under de kommande exilåren.

Intrigen bygger bland annat på Shakespeares Hamlet, som handlar om hur den danske kungens bror tar makten i riket och gifter sig med drottningen efter att ha dödat hennes make, Hamlets far. Liksom prinsen i det klassiska dramat rådgör lejonet Simba med sin fars ande och kan så småningom återvända för att hämnas faderns död.

Disney-produktionen har även hämtat motiv från Bibelns berättelse om Moses, som tvingas fly ut i öknen; den egyptiska gudasagan om Osiris, som blir mördad av sin avundsjuke bror Seth, medan sonen tvingas i landsflykt; legenderna om kung Arthur och det öde landet samt berättelser om Richard Lejonhjärtas återkomst till England från tysk fångenskap.

Här finns också referenser till många mer eller mindre kända spelfilmer. Lejonet Scar har samma ärr intill ögat som Tony Montana (spelad av Al Pacino) i Scarface (1983). De elaka hyenornas parad under Scars sång "Be Prepared" liknar en scen ur Leni Riefenstahls nazistiska propagandafilm Triumph des Willens (1935). Vårtsvinet Pumbaa har i en slutscen lånat Travis' (Robert De Niro) klassiska replik "Are you talkin' to me" i olika tonlägen från Scorseses film Taxi Driver.

Flera av egennamnen har sitt ursprung i språket swahili, som talas i Östafrika: Simba betyder lejon, Rafiki betyder vän, Pumbaa betyder dammig, medan Mufasa var namnet på Kenyas siste kung. Den sydafrikanske kompositören Lebo M hjälpte Hans Zimmer med ord och musik samt arrangemang av "Circle of Life".

Speciellt för den digitalt restaurerade platinum-utgåvan på DVD har en ny sång av Elton John och Tim Rice spelats in och animerats. "Morning Report" skrevs ursprungligen för musikal-versionen på Broadway, som också innehåller annan specialkomponerad musik.

Disneys trettioandra tecknade långfilm var från början ett sidoprojekt men blev genom sina episka kvaliteter en omedelbar succé hos både biobesökare och kritik. Produktionen, som tilldelades två Oscar för bästa originalmusik (Zimmer) samt för bästa sång (John, Rice), uppvisar emellertid en nyansfattig och platt figurteckning, som kan tyckas aningen föråldrad i tider av 3D-animation. Med 55 miljoner sålda exemplar är Lejonkungen detta till trots den film som haft störst framgång på VHS-marknaden genom tiderna.

Dubbningen till svenska känns mycket lyckad med Rikard Wolf som Scar och Johan Halldén och Frank Ådahl som Simba i olika åldrar, även om DTS-ljudet finns som tillval enbart för den engelskspråkiga versionen. Ett svensktextat kommentarspår med producenten Don Hahn och regissörerna Roger Allers och Rob Minkoff ingår även.

Extramaterialet, som huvudsakligen ligger på en separat skiva, innehåller fyra ganska ointressanta spel, en interaktiv safari som lär passa för barn, en nästan oöverskådlig mängd korta reportage om arbetet med filmen. Bland annat framträder filmbolagets vice styrelseordförande Roy Disney, Walts brorson. Här finns dessutom en dokumentär om Broadway-uppsättningen samt tre videor med de Oscar-nominerade sångerna "Can You Feel the Love Tonight", "Hakuna Matata" och "Circle of Life".

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD