AboutWorksNewsContactLinks

Manhattan
(1979)

Betyg: starstarstarstarstar

I denna intelligenta, vackra och roliga skildring av 1970-talets New York spelar Woody Allen en frustrerad 42-åring ur övre medelklassen. Förutom flickvännen Tracy, som bara är 17 år, ägnar kultursnobben Isaac Davis tiden åt sina hobbies och ändlösa kvasi-intellektuella diskussioner med de gifta vännerna Jale och Emily. Han bekymrar sig samtidigt över att hans före detta andra hustru, Jill, tycks skriva en avslöjande bok om deras förhållande.

När bäste vännen Jale presenterar honom för sin hemliga älskarinna Mary Wilke, blir Isaac förälskad och hamnar i ett pinsamt dilemma. För att kunna ägna sig åt Mary säger han upp sig från sitt fasta arbete och startar en process, som innebär att hans vänners tillvaro får en radikalt ändrad riktning.

På samma sätt som Isaac och Tracy är ett omaka par genom åldersskillnaden tar Manhattan upp tidstypiska företeelser som kontrast till det gammalmodiga i filmen. Huvudpersonerna diskuterar frispråkigt relationer och finkultur, medan de äter snabbmat ute eller hemma framför teven. De går på trendiga konstgallerier och på psykoanalys. Exhustrun Jill lever tillsammans med en annan kvinna, och Mary skriver en roman efter en film. Mot bakgrund av den livfulla och belysta stenstaden skildrar filmen den ytlighet och alienation som många moderna människor säger sig uppleva.

I rollistan finner vi, förutom Allen själv som Isaac, även Diane Keaton som Mary, Michael Murphy som Jale, Mariel Hemingway som Tracy och Meryl Streep som Jill. Hemingway nominerades till en Oscar för bästa kvinnliga biroll, medan Allen och Marshall Brickman nominerades för bästa originalmanus.

Manhattan är fotograferad i svartvitt av Gordon Willis, som stod bakom kameran i Gudfadern och dess båda uppföljare, medan George Gershwins jazziga musik från 1900-talets förra hälft ackompanjerar filmen. Ljudet i mono förstärker känslan av nostalgi.

Dvd:n innehåller bara en trailer som bonusmaterial men är i gengäld textad på engelska och flera andra språk förutom svenska. Den har dubbning till tyska, franska, spanska och italienska. Ett kommentarspår med Allen hade varit ett intressant alternativ.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD