AboutWorksNewsContactLinks

Million Dollar Baby
(2004)

Betyg: starstarstarstarstar

Efter att boxningstränaren Frankie Dunn förlorat kontakten med sin dotter har han inte tillåtit någon att komma nära. Dunns viktigaste boxningsregel har blivit hans livs motto: Se alltid till att skydda dig själv! Hans ende vän är den före detta boxaren Eddie "Scrap-Iron" Dupris, som sköter träningslokalen åt honom och nu är blind på ena ögat.

När Maggie Fitzgerald en dag kliver in genom dörren och vill att Frankie tränar henne, reagerar han med motvilja. Efterhand blir han dock alltmer imponerad av den 31-åriga kvinnans målmedvetenhet, samtidigt som hennes utsatthet berör. Maggie har aldrig haft någon far och hennes mor är alkoholist. Hon behöver någon som tror på henne för att hon ska kunna förverkliga sin dröm: att bli proffsboxare. Det förstår Frankie, som behöver någon att ge sin faderskärlek.

Filmen bygger på en novell av den amerikanske författaren F. X. Toole och är genom en berättarröst återgiven ur medhjälparen Scraps perspektiv. Utan att vi egentligen tänker på det har berättelsen formen av ett brev avsett för Frankies dotter. Detta stilgrepp gör sig förmodligen bättre i ett skönlitterärt verk än i en film men fungerar ändå hyfsat. Skildringen blir efterhand allt mörkare, och det enda ljus som till sist återstår är förhoppningen om att Maggies tragiska öde kanske kommer att kunna hjälpa Frankie att återknyta kontakten med sin dotter.

Clint Eastwood, som svarar för regin och spelar huvudrollen, gör ett nyanserat porträtt av Frankie, medan Hilary Swank och Morgan Freeman är lysande i sina rolltolkningar som Scrap respektive Maggie. Filmen erhöll fyra Oscar-statyetter för bästa film, regi, kvinnliga huvudroll och manliga biroll.

Dvd:n har god bild- och ljudkvalitet men saknar tyvärr möjlighet till undertexter på engelska. Översättningen till svenska är hyfsad trots det jargongmässiga språket. Det enda bonusmaterialet är ett ett par korta dokumentärer samt James Liptons intervju med Eastwood, Freeman och Swank.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD