AboutWorksNewsContactLinks

Moulin Rouge
(2001)

Betyg: starstarstarstarstar

Efter framgångarna med Romeo+Julia och Strictly Ballroom bjuder oss den australiensiske regissören Baz Luhrman att ta del av det dekadenta nöjeslivet i förra sekelskiftets Paris. Här möter vi stora klass-skillnader i en miljö där allt kan köpas för pengar.

En ung poet vid namn Christian bestämmer sig för att skriva texten till en musikal, som är tänkt att framföras på nattklubben Moulin Rouge. Efter att ha kommit i kontakt med ett antal bohemer, inklusive konstnären Toulouse-Lautrec, faller Christian för den vackra kurtisanen Satine, även kallad "The Sparkling Diamond".

I ett tidigt skede förväxlar hon poeten med en välbeställd hertig men inser snart att pengar och kärlek kan vara två helt skilda saker. Andra teman i filmen är frihet, skönhet och sanning.

I varsin roll ser vi de australiensiska stjärnorna Nicole Kidman och Kylie Minogue som Satine respektive den Disney-inspirerade Gröna Älvan, medan Ewan McGregor gör ett sympatiskt porträtt av Christian. Handlingen, som bygger på ett originalmanuskript, kan tyckas aningen tunn, men detta kompenseras av snabba scenväxlingar samt ett överdåd av fantasi, färg, romantik och sång.

Historien är spännande men också tragisk. Filmfotot av huvudavsnitten påminner en del om kolorerade stillbildsfotografier, medan inledning och eftertexter imiterar kvaliteten hos en ålderdomlig laterna magica.

Moulin Rouge utgör en blandning mellan drama och musikal men innehåller mycket lite av originalskriven musik. Istället har man gjort nyinspelningar av opera samt ett urval pop-klassiker, såsom "Children of the Revolution", "Silly Love Songs", "Your Song", "Diamond Dogs", "Heroes", "Roxanne", "Like a Virgin", "Material Girl", "Up Where We Belong" och "Smells Like Teen Spirit", varifrån även citat i filmens dialog är hämtade.

Utgåvan innehåller även två kommentarspår, möjlighet till interaktiv uppspelning av filmen, dokumentärer och intervjuer, oklippta danssekvenser samt möjlighet att välja kameravinkel på valda delar av dessa.

Sången "Lady Marmalade" med Christina Aguilera, L'il Kim, Mya och Pink förekommer både i själva filmen och i en promotion-video på bonusdisken. Tillsammans upptar bonusspåren över åtta timmars speltid. Filmen tilldelas två Oscar för kostym och scenografi.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD