AboutWorksNewsContactLinks

Resident Evil: Apocalypse
(2004)

Betyg: starstarstarstarstar

Resident Evil: Apocalypse har regisserats av doldisen Alexander Witt och är en produktion full av effektsökeri och hjärndöd action. Liksom den mindre påkostade föregångaren Resident Evil bygger den på ett populärt dataspel med samma namn, men till skillnad från den första filmatiseringen är uppföljaren mer trogen sin förlaga.

Det världsledande läkemedelsföretaget Umbrella Corporation utvecklar genteknik och biologiska vapen i en topphemlig anläggning, som kallas Kupan, under Racoon City. Efter en olycka i laboratoriet sprider sig ett virus, som gör människor till zombier. Snart invaderar levande döda staden, där de vandrar omkring på gatorna och biter folk så att dessa smittas.

Efter att ha blivit utsatt för ett experiment med samma virus har Alice fått övermänskliga krafter och hamnar mitt i ett pågående krig mellan tillkallade kommandosoldater och zombier. Hon slår sig ihop med en elitstyrka, som har fått i uppdrag att rädda den försvunna Angie, dottern till virusets skapare, dr Ashford. Under resans gång möter styrkan, ledd av Jill Valentine och Carlos Olivera, muterade doberman-hundar, ödleliknande människoätare och ett stort enögt monster, som kallas Nemesis (hämnd på latin).

I rollen som den lätt androgyna Alice lyckas Milla Jovovich förmedla både energi och karisma, medan Sienna Guillory, som spelar Valentine, i huvudsak får nöja sig med att visa upp sina ben i kombination med minikjol och ett par grova marschkängor. Övriga skådespelare märks knappt. Den rockiga musiken av Elia Cmiral med flera är i sammanhanget effektfull.

Extramaterialet, som genomgående har undertexter på engelska, innehåller flera sevärda minidokumentärer. Vi får även tre olika kommentarspår med regissör, skådespelare och filmteam. Bild- och ljudkvalitet är föredömliga och förhöjer helhetsintrycket av filmen.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD