AboutWorksNewsContactLinks

Roxy Music: The High Road
(1983)

Betyg: starstarstarstarstar

Efter att ha släppt sitt åttonde och sista studioalbum Avalon (1983) begav sig Roxy Music ut på en omfattande turné med den nya sättningen. Under konserterna framförde gruppen ett pärlband av sina största hits samt flera covers.

Förutom originalmedlemmarna Bryan Ferry på sång, Phil Manzanera på gitarr och Andy Mackay på saxofon och oboe ingick Neil Hubbard på gitarr, Andy Newmark på trummor och Alan Spenner på bas. Dessutom medverkade Jimmy Maelen (slagverk), Guy Fletcher (klaviatur), Fonzi Thornton, Michelle Cobbs och Tawatha Agee (bakgrundskör).

När Roxy Music gästade Stockholm detta år, befann jag mig längst fram i ett enormt publikhav på den arena som numera heter Hovet. Under ett långt instrumentalparti, det kan ha varit slutet av "My Only Love" somnade jag nästan och insåg för sent att musiken hade tystnat och att tusentals människor stående applåderade runtomkring mig — alla utom jag.

I det ögonblicket upptäckte jag hur Ferry forskande tittade på mig och sedan vände sig om och (som jag tror) skrattade. I slutet av de följande låtarna möttes åter våra blickar, och jag applåderade frenetiskt varje gång. Det bästa minnet från konserten var dock covern "Like a Hurricane", som då ännu inte fanns utgiven med Roxy Music.

Från ett live-framträdande, som brittiska BBC dokumenterade den 27 augusti i Frejus i Frankrike, släpptes så småningom en maxi-ep med fyra höjdpunkter: 1) "Can't Let Go" från Ferrys solo-karriär, 2) "My Only Love" från Flesh + Blood (1980), 3) "Like a Hurricane" av Neil Young samt 4) "Jealous Guy" av John Lennon. Den sistnämnda låten hade med Roxy Music tidigare bara funnits tillgänglig på en 45-varvs singel.

Konserten utkom sedermera på vhs och cd (Heart Still Beating) och finns sedan 2004 på dvd, där man har försett filmen med menyval och pcm-stereo. Tyvärr utelämnar versionen på The High Road den inledande instrumentallåten "India" liksom den avslutande "Tara" (dessa framfördes dock inte live utan var förinspelade).

Bildkvaliteten är inte av samma klass som ljudet men ändå fullt godkänd. Dvd:n saknar såväl undertexter som bonusmaterial, vilket hade varit intressant att ha med.

Omslaget, som återger det grafiskt bearbetade fotonegativet av en mörkhårig kvinna klädd i skotskrutigt, överensstämmer till stora delar med vhs-utgåvan, vars framsida i sin tur är en variant av originalkonvolutet, som skapades av bland andra Ferry. Dvd-versionens keep-case levereras i ett sobert pappetui.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD