AboutWorksNewsContactLinks

Lord of the Rings: The Fellowship of the Ring
(2001)

Betyg: starstarstarstarstar

När nyzeeländske regissören Peter Jackson fick möjlighet att förverkliga sitt livs drömprojekt och genomföra en filmatisering av J.R.R. Tolkiens Härskarringen (1954) bestämde han sig för att spela in tre filmer samtidigt. Dessa skulle motsvara var och en av delarna i trilogin, Sagan om ringen, Sagan om de två tornen och Sagan om konungens återkomst.

Sagan om ringen handlar om hur den unge hoben Frodo Bagger får överta en magisk ring från sin farbror Bilbo. Eftersom ringen korrumperar bäraren uppmanar trollkarlen Gandalf Frodo att förstöra ringen på det enda sätt som är möjligt — genom att kasta den i den eviga elden på Domedagsberget.

Ursprungligen fanns 19 ringar fördelade mellan de olika folken i landet Midgård: tre för alv-kungarna, sju för dvärgherrarna och nio för kungar av människoätt. Ringarnas syfte var att skapa fred, men den onde trollkarlen Sauron från landet Mordor smidde härskarringen, som fick förmågan att styra de övriga. "The one ring to rule them all" lär för Tolkien ha varit en allegori för maskinen, men kanske tänkte han också på atombomben såsom ett övermäktigt vapen.

Frodo får veta att Sauron alltjämt söker efter den magiska ringen, som kan förslava befolkningen i Midgård. Tillsammans med ett edsvuret brödraskap, som består av hoberna Merry, Pippin och Sam, trollkarlen Gandalf, alven Legolas, dvärgen Gimli samt de båda människorna Aragorn och Boromir, beger sig Frodo iväg för att förstöra härskarringen, men på vandringen till Domedagsberget möts de av en mängd fasor och strapatser, som de aldrig kunnat drömma om.

Filmteamets pietetsfulla omsorg med detaljer skapar historisk trovärdighet åt berättelsen trots många övernaturliga inslag. När det gäller landskapsformationer, byggnader och dräkter har man samarbetat med två välkända Tolkien-illustratörer. För att på vita duken kunna återge orörd natur, som liknar ett förhistoriskt Europa valde Jackson sitt hemland Nya Zeeland som inspelningsplats.

Man har även lyckats med rollbesättningen: Elijah Wood, Ian McKellen, Viggo Mortensen, Liv Tyler, Cate Blanchett och Christopher Lee gör alla fantastiska rollprestationer. Imponerande är även hur vissa skådespelare lärt sig långa repliker på alviska (som översätts i undertexterna), ett språk som Tolkien själv konstruerat.

Tyvärr tycks det stundtals som man försökt få med alltför mycket material från boken, samtidigt som man varit tvungen att utelämna väsentlig bakgrundsinformation därifrån. Detta är ändå en film som, genom betydande episka, konstnärliga och tekniska kvaliteter, kommer att stå sig många år framöver.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD