AboutWorksNewsContactLinks

Schindler´s List
(1993)

Betyg: starstarstarstarstar

Steven Spielbergs prisbelönta mästerverk om hur Oskar Schindler räddade över 1 100 judar undan förintelsen finns nu på dvd i två olika utgåvor. Till skillnad från många andra inflytelserika människor vågade den tyske affärsmannen och katoliken utmana den organiserade sadismen genom att ta ställning för människovärdet.

Detta gjorde han på ett synnerligen slugt sätt. För det första var Schindler medlem av nazistpartiet, vilket medverkade till att partikamraterna sällan genomskådade hans verkliga uppsåt. För det andra utnyttjade han hela sin affärsmannamässiga förhandlingsförmåga till att övertyga militären om att han verkade för den tyska nationens — alternativt deras eget — bästa.

För det tredje umgicks han med lägerkommendanten Amon Goeth och andra officerare, som var Schindlers onda motpol, men han vågade ändå — både öppet och i smyg — visa en vänlig sida mot de judiska arbetarna. Det gällde dock att inte framstå som alltför godhjärtad i nazisternas ögon.

Hans avsikt var från början att tjäna pengar på svarta börshandel i det av Tyskland ockuperade Polen, men när han skulle rekrytera arbetskraft till sin verksamhet, berörde de förföljda judarnas öde honom djupt. Det hela utvecklades till en räddningsaktion av enorma proportioner, där industri-tillverkningen av emaljgods och andra bruksföremål var en täckmantel, och  ammunitionsfabriken i Tjeckoslovakien aldrig var menad som annat än en fasad.

Den svartvita bilden, som i slutet av filmen övergår i färg, förstärker intrycket av tidsdokument och gör att vi kan skilja nutid från förflutet. Ett par undantag med konstnärlig anknytning förekommer dock: Orange används för ljuslågan i början av filmen, och en liten judisk flicka har en röd kappa, som om den hade kolorerats i postproduktionen. Det är hon som symboliskt sträcker upp sin hand på filmaffischen.

Skådespelarna Liam Neeson och Ralph Fiennes nominerades till varsin Oscar för insatserna i denna verklighetsbaserade produktion, som på galan mottog statyetter för bästa regi, foto, klippning, manus, scenografi och musik samt för bästa film.  Dvd:n innehåller även två sevärda dokumentärer.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD