AboutWorksNewsContactLinks

The Scorpion King
(2002)

Betyg: starstarstarstarstar

Detta är en fristående fortsättning på Stephen Sommers Mumien och Mumien: Återkomsten. Handlingen utspelar sig ca 3 000 år f Kr i Mellanöstern, men till skillnad från de föregående filmerna innehåller den färre övernaturliga inslag och mer renodlad action.

Mathayus får tillsammans med sin bror i uppdrag att lönnmörda en siare, som gör krigsherren Memnon oövervinnerlig. Oraklet visar sig vara en kvinna, och eftersom hon känner till planen, griper vakterna Mathayus på bar gärning i hennes tält, där han tvingas åse hur brodern avrättas.

Sierskan Cassandra, vars namn är hämtat från den antika litterature, räddar dock Mathayus liv, och efter en rad förvecklingar fyllda med spektakulära kampscener, får vi veta hur han slutligen blev den som trotsade ett helt imperium och enade en nation.

The Scorpion King påminner en del om Conan, och wrestlingstjärnan The Rocks gestaltning av krigaren Mathayus är inte mycket bättre än tidig Arnold-klass. I övriga roller ser vi sensuella Kelly Hu som Cassandra samt storvuxne Michael Clark Duncan (från The Green Mile) som klanledaren Balthazar. Ingen av skådespelarna gör ett särskilt minnesvärt intryck.

Filmen blir ändå en underhållande upplevelse tack vare hisnande stuntscener och den fascinerande skildringen av miljöer i ett forntida Orienten. The Scorpion King levererar därtill en rejäl portion humor av samma slag som i mumienfilmerna. Dvd:n innehåller rikligt med bonusmaterial.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD