AboutWorksNewsContactLinks

Show Girls
(1995)

Betyg: starstarstarstarstar

När regissören Paul Verhoeven och manusförfattaren Joe Eszterhas följer upp sin internationella succé Basic Instinct med ännu en vågad produktion, är det Las Vegas underhållningsindustri som står i centrum. Filmen skildrar det glamorösa livets avigsida med all sin manipulation, missunsamhet och svartsjuka.

Huvudpersonen Nomi Malone har hamnat på kant med det mesta i tillvaron, även om det inte syns utanpå henne. Hon är som namnet antyder — ensam och utlämnad. Konceptet för Showgirls liknar det för musikfilmen Saturday Night Fever ca 20 år tidigare: Arbeta hårt och låt dig förödmjukas (men inte för mycket), så kan du bli en dansande stjärna!

Elizabeth Berkeley, som är mer av en fotomodell än en karaktärsskådespelerska, gestaltar Nomi. Hon har dock en imponerande vighet, som passar väl i sammanhanget. Den bästa rollinsatsen gör Gina Gershon med sin förmåga att verka både vulgär och tilldragande på samma gång.

Ljud och bild håller genomgående mycket god kvalitet och skapar en stark närvarokänsla. Musiken av Eurythmics-gitarristen Eric A. Stewart (med programmering av svenske Olle Romö) lyfter filmen till en högre nivå, där den välkoreograferade scenshowen stundtals imponerar.

Detta drama är definitivt bättre än sitt rykte, även om det inte är något mästerverk. Förutom en kort otextad dokumentär finns endast två trailers som bonusmaterial på skivan. Det är synd att man inte får veta mer om bakgrunden till denna kontroversiella film.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD