AboutWorksNewsContactLinks

Spider-Man
(2002)

Betyg: starstarstarstarstar

Till skillnad från Superman och Batman rör sig Spider-Man i den realistiskt skildrade staden New York, där hans alias, Peter Parker, bor i stadsdelen Bronx och studerar på Columbia University på nedre Manhattan. Spider-Man är yngre än nämnda tecknade förebilder, både som serietidning och som fiktiv person, där han mest liknar Superboy.

Liksom i en del andra berättelser om övermänskliga hjältar har vi här den grekiska gudasasagan parad med Dr. Jekyll och Mr. Hyde. Spider-Man är i likhet med Batman en modern Hamlet, som hämnas den mördade fadersgestalten. Han är också en storstadsdjungelns Tarzan med sina akrobatnummer i spindelvävslianer.

Det som gör Spider-Man till en bättre film än andra filmer om superhjältar är originalseriens unika blandning av vardagsproblematik och action. Losern och antihjälten Parker blir biten av en genmodifierad spindel, vilket inte bara ger honom superkrafter utan också självförtroende och mod. Han lär sig snart att med sådana egenskaper följer ett stort ansvar.

Parker kommer i konflikt inte bara med den undre världen, utan också med polisväsendet och pressen. Först nu upptäcker grannflickan honom. Han har varit förälskad i henne sedan barndomen men får nu sig själv i spindelmannens gestalt som främste rival.

När en alldeles speciell fiende, Green Goblin — en grön vätte, dyker upp och förstår vem Spider-Man egentligen är, är Parker mer sårbar än tidigare. Goblin, som blivit både galen och fruktansvärt intelligent genom ett misslyckat kemiskt experiment, heter egentligen Norman Osborn och är far till Parkers bäste vän, Harry. Nu börjar giganternas kamp, där staden New York utgör scenen och alla medel är tillåtna.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD