AboutWorksNewsContactLinks

The Thomas Crown Affair
(1999)

Betyg: starstarstarstarstar

Thomas Crown, som är en ofattbart rik affärsman bosatt i New York, kan få vad han vill, och han väcker kvinnors åtrå. Hans stora intresse är konst, och för att bryta vardagens tristess bestämmer han sig för att stjäla en ovärderlig målning av Monet från ett av Manhattans mest välbevakade museer mitt på dagen.

En skulptur av en häst visar sig rymma ett antal inbrottstjuvar. Larmet går och brottslingarna grips, men det impressionistiska konstverket har försvunnit. Crown är den siste polisen skulle misstänka, men en kvinnlig försäkringsagent vid namn Catherine Banning, som har uppgift att spåra tavlan, fattar intresse för honom. Hon blir alltmer övertygad om att Crown har målningen och är beredd att avslöja honom till vilket pris som helst.

Banning förstår emellertid snart att hon inte bara är intresserad av det stulna konstverket, medan Crown å sin sida upptäcker hur hans äventyr har berikats med en portion romantik. För att de båda ska ha en framtid tillsammans erbjuder sig Crown att ställa saker till rätta, men det hela slutar på ett sätt som Banning aldrig kunnat räkna med.

Museet i filmen är otvivelaktigt Metropolitan Museum of Art, vars fasad intill Central Park ofta återkommer i bild. Av juridiska skäl har man dock inte haft tillstånd att filma inuti entréhallen eller i utställningsrummen eller att ens nämna namnet på museet. Enligt organisationens jurister skulle det ha kunnat uppfattas som att det är enkelt att stjäla från samlingarna.

Istället har teamet filmat interiörer på ett större bibliotek på 5th Avenue och i studio. Ordet Metropolitan förekommer trots allt, vilket den uppmärksamme kan notera, på de trälårar med konst som leveras till museet i början av filmen.

James Bond-karaktären Pierce Brosnan och före detta supermodellen Rene Russo är perfekta för sina respektive roller. Handlingen doftar såväl flärd som svettig kriminalhistoria, utan att för den skull upplevas som stereotyp.

I originalversionen från 1968 hade Steve McQueen och Faye Dunaway varsin huvudroll. Såsom en hyllning till den äldre filmen har Dunaway fått en liten roll i nyinspelningen; hon är nu Crowns psykiater, i förbindelse med medvetandets djupskikt. Även det ursprungliga ledmotivet, "Windmills of Your Mind", återkommer uppdaterat i den nya versionen, nu med sång av Sting.

Bildkvaliteten kan ibland kännas aningen murrig med störande reflexer i kameralinserna. Enligt regissören är detta avsiktligt för att skapa intryck av en nödsituation. Ljudet håller hög kvalitet och utnyttjar effektivt de bakre kanalerna i atmosfärskapande syfte. Musiken dominerar vissa scener och förstärker känslan av lek och avspändhet.

Detta är en film man kan se många gånger utan att tröttna. Även bonusmaterialet, främst en dokumentär, ett kommentarspår och ett åttasidors tryckt häfte, är intressant.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD