AboutWorksNewsContactLinks

A Very Long Engagement
(2004)

Un long dimanche de fiançailles

Betyg: starstarstarstarstar

Fem franska soldater, som befinner sig vid tysk-franska fronten i Somme under första världskriget, skottskadar sig själva i handen för att bli hemskickade från kriget. För detta tilltag dömer en krigsdomstol dem att vistas i ingenmansland mellan skyttegravarna, där de borde gå en säker undergång till mötes.

Snart bryter helvetet lös, och de unga männen tycks alla ha blivit dödade. Den polioskadade 19-åriga flickan Mathilde, som är född den 1 januari 1900, anar dock att hennnes fästman, Manech, på ett mirakulöst sätt kan ha överlevt.

Filmen följer Mathildes outtröttliga sökande efter sanningen. Likt ett kriminaldrama uppdagas undan för undan de dömda männens öde, men den komplexa berättelsen handlar också om krigets vanvett, kärlekens intuition och människohjärtats okuvliga längtan.

Krigsfronten skildrar den franske regissören Jean-Pierre Jeunet med en dokumentär kamerateknik, som han tycks ha lånat från Steven Spielbergs Rädda menige Ryan. Filmteamet har även lagt ner mycket arbete på att rekonstruera det tidiga 1900-talets Frankrike. Jeunet utnyttjar flitigt digital efterbehandling för att skapa och sammanfoga detaljer samt för att ge filmen en gulaktig och ibland grågrön patina.

En långvarig förlovning bygger på en roman av Sebastien Japrisot. Liksom i Amelie från Montmartre samarbetar Jeunet och hans filmteam med den franska skådespelerskan Audrey Tautou. Till likheterna med föregående produktion hör även bruket av berättarröst, kombinationen av närgångna detaljer och vidvinkelperspektiv (i Sergio Leones efterföljd) och ett stundtals uppdrivet nästan farsartat tempo.

För den som inte sedan tidigare känner igen de i Frankrike välkända skådespelarna kan det vara svårt att hålla reda på alla mustaschprydda fransmän. Amerikanska Jodie Foster, som i filmen talar flytande franska utan att ha blivit dubbad, imponerar i en biroll. Den ödesmättade musiken av Angelo Badalamenti påminner om ledmotivet till Road to Perdition, som på ett liknande sätt bygger upp en förväntasfull stämning.

Både skådespelarnas repliker och kommentarspåret med Jeunet är på franska. När det gäller dialogen i filmen, kan man välja undertexter på flera språk, däribland svenska, franska och engelska för hörselskadade. Regissörens kommentarer finns textade på franska, italienska, spanska och engelska men inte svenska.

På den medföljande bonusskivan finns ett antal sevärda dokumentärer (som har undertexter på svenska och franska med flera språk), två trailers samt borttagna scener, där man kan lyssna på synpunkter av Jeunet (med text på engelska).

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD