AboutWorksNewsContactLinks

Virgin Suicides
(2000)

Betyg: starstarstarstarstar

Det är 70-tal i den amerikanska förortsidyllen utanför staden Michigan. Sofia Coppolas lovordade regidebut handlar om fem blonda tonårsflickor och deras överbeskyddande föräldrar sedda genom några grannpojkars ögon.

Redan i början av Virgin Suicides får vi veta att de 13 till 17 år gamla systrarna — Lux, Therese, Mary, Bonnie och Cecilia — alla kommer att ta livet av sig, men det är ingen skräckfilm eller tragedi vi bevittnar, utan en nostalgisk och lätt humoristisk tillbakablick på en inte alltför länge sedan svunnen pubertetstid.

Mr och mrs Lisbon gör allt för att deras döttrar inte ska råka illa ut. När den yngsta dottern Cecilia hoppar ut genom fönstret på sitt sovrum och spetsas på järnstaketet nedanför, låter föräldrarna inte bara avlägsna detta, utan de börjar alltmer isolera systrarna från sådant som i deras ögon kan vara skadligt eller moraliskt förkastligt.

Detta förhållningssätt leder paradoxalt nog till att de frihetstörstande syskonen så småningom går under. På ett annat plan handlar historien om mognad och hur vi för alltid måste lämna barndomen och tonåren bakom oss, och om hur en dag endast minnen återstår av allt detta.

Historien bygger på Jeffrey Eugenides debutroman från 1993. Som systrarnas föräldrar ser vi Hollywood-veteranerna James Woods och Kathleen Turner. Karismatiska Kirsten Dunst, som gjorde succé i filmerna om Spider-Man, spelar Lux, den mest framträdande av flickorna, och stjärnskottet Josh Hartnett är hjärtekrossaren Trip Fontaine. Francis Ford Coppola har varit med och producerat sin dotters film.

Den franska duon Air har komponerat den suggestiva originalmusiken, men för att ge tidsatmosfär ingår även melodier från 70-talet utan att man fördenskull valt de mest uttjatade låtarna. Till denna kategori hör "How Can You Mend a Broken Heart" av Barry & Robin Gibb med Al Green, "Strange Magic" av Jeff Lynne med ELO och "I'm Not in Love" av Graham Goldman & Eric Stewart med 10cc.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD