AboutWorksNewsContactLinks

Carlito’s Way
(1993)

Betyg: starstarstarstarstar

Knarkkungen Carlo Brigante har tack vare sin tvivelaktige och kokainberoende advokat David Kleinfeld fått ett 30-årigt fängelsestraff förkortat till 5 år, vilket han redan har suttit av. Nu vill "Carlito" komma bort från den kriminella banan.

Han upptäcker emellertid snart att många av hans vänner — men inte hans förflutna — har lämnat honom. Det finns dock en person som han mer än gärna vill återknyta kontakten med, och det är den forna flickvännen Gail, som dock inte har väntat honom tillbaka så snart.

Carlito planerar att i framtiden försörja sig som bilhandlare på Bahamas, men för detta krävs ett startkapital på 70 000 dollar. För att få ihop summan tar han jobb som direktör för en sjaskig nattklubb i New York.

På klubben möter han den unge gangstern Benny Blanco från Bronx, som vill göra en karriär liknande den Carlito gjorde när han var yngre. Carlitos gamla instinkter tar nu över, och han begår vad som skulle ha varit ett misstag för vilken gangster som helst. Det utvecklar sig till en tragedi värdig en modern Shakespeare, och liksom Macbeth kan Carlito inte undkomma sitt öde.

Efter succéerna med Scarface (1983) och De omutbara (1987) gick Brian De Palma 1993 motvilligt med på att göra ännu en gangsterfilm. Manuset bygger på två romaner av brottmålsdomaren Edwin Torres, som växte upp i spanska Harlem i New York. Tack vare ett antal rutinerade medarbetare behövde regissören bara låta bitarna falla på plats för att åstadkomma sin dittills bästa film i genren.

I en rollbesättningen som känns mycket lyckad gör Al Pacino en av sina främsta rolltolkningar sedan Gudfadern. Sean Penns gestaltning av lagvrängaren David Kleinfeld är genial, och Penelope Ann Miller tycks perfekt som den fagra Gail.

Många mindre skådespelare fick med denna film sitt publika genombrott. Detta gäller i viss mån även Viggo Mortensen (Aragorn i Sagan om ringen), som har en liten biroll i Carlito's Way.

Extramaterialet består av en dokumentär om vägen från manus till färdig film, ett fotogalleri och en biotrailer. Ljud och bild är av hög kvalitet, och undertexter finns på såväl engelska som svenska samt ytterligare fyra nordiska språk.

© Torgny Lilja för Starway Reviews


Film på DVD | Musik på DVD