AboutWorksNewsContactLinks

Hulk
(2003)

Betyg: starstarstarstarstar

Den nya filmen om Hulken är till stor del en historia om genetiskt arv och om mänskliga relationer. Det är också en berättelse om frigörelse från föräldrars påverkan och från samhällets ibland omänskliga krav på den enskilde.

Genom vetenskapsmannen David Banners experiment med sitt eget immunförsvar ärver sonen vissa genetiska egenskaper, som han till en början är omedveten om. När Bruce i vuxen ålder råkar ut för en olycka i sitt forskarteams laboratorium och utsätts för en normalt sett dödlig dos gammastrålning, klarar han sig utan synliga skador. Ingen vet att inom honom har en ohygglig kraft väckts till liv och att han kommer att förvandlas till ett stort monster varje gång han känner ilska.

Regissören Ang Lee, mest känd för filmen Crouching Tiger, Hidden Dragon, har lånat både från 60-talets visuella filmteknik med flera bilder i en och från seriemediets sätt att arbeta med bildsekvenser. Såväl nya stjärnskottet Eric Bana som veteranen Nick Nolte är utmärkta i sina roller. Jennifer Connely, från A Beautiful Mind, spelar åter det misstörstådda och störda geniets tålmodiga och kärleksfulla flickvän. Att hon liknar modern, medan sonen går i sin frånvarande faders spår, gör berättelsen till en variant av Oidipus-myten.

Hulk innehåller många häpnadsväckande och vackra effekter med datorgrafik, medan ljudkvaliteten är superb. Musiken av Danny Elfman skapar dramatik redan i ett tidigt skede, och vi förstår att något allvarligt kommer att inträffa.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD