AboutWorksNewsContactLinks

I, Robot
(2004)

Betyg: starstarstarstarstar

År 2035 har roboten blivit en ny arbetarklass. De städar, hämtar sopor och levererar paket. För att robotarna inte ska göra uppror eller användas i brottslig verksamhet har företaget United States Robotics (USR), som tillverkar dem, låtit inpränta tre lagar i deras medvetande:

Lag 1: "En robot får inte skada en människa eller, genom passivitet, låta en människa komma till skada." Lag 2: "En robot måste lyda order från människor, utom då sådana order strider mot den första lagen." Lag 3: "En robot måste skydda sitt eget liv, så länge sådant skydd inte strider mot första eller andra lagen."

Kriminalpolisen Del Spooner, som bor i Chicago, har tyckt illa om robotar alltsedan en bilolycka för flera år sedan, där hans eget och ett mötande fordon hamnade under vatten. En tillskyndande robot undsatte den vältränade Spooner istället för att rädda livet livet på en ung flicka, som den bedömde hade avsevärt sämre överlevnadschanser. En människa i samma situation hade sannolikt försökt hjälpa barnet att komma ur bilvraket och upp till ytan.

När dr Alfred Lannings, som arbetar på USR, tycks ha fallit offer för en mördare, misstänker Spooner genast att gärningsmannen är en robot, trots att det skulle innebära ett brott mot den första av de tre lagarna. Till sin hjälp i utredningen har han psykologen dr Susan Calvin, som är specialist på robotars medvetanden.

Filmens största svaghet är den grunda personskildringen, som gör att vi inte känner någon sympati för människorna i berättelsen. Spooner är den ende i I, Robot, som har en bakgrund, medan de övriga tycks lika andefattiga som robotorna.

Den flitigt använda och onödligt glassiga datorgrafiken gör att man emellanåt tycker sig titta på en tecknad film, istället för en spelfilm. Samma teknik som filmskaparna använde för Gollum i Sagan om ringen används till att ge liv åt roboten Sonny.

En del påträngande produktplaceringar tynger samtidigt filmen: Spooner demonstrerar stolt sina nyligen införskaffade Converse träningsskor (av årgång 2004). Han åker i en Audi med lysande logotyp baktill, och en robot arbetar åt FedEx, vars emblem syns tydligt på försändelse och bringa.

Will Smith, som är Spooner i filmen, gör en godkänd rollprestation. I övriga roller ser vi Bridget Moynahan som psykolog, Alan Tydyk som Sonny och James Cromwell som dr Lanning.

Filmen bygger på en berättelse i Isaac Asimovs (1920–1992) novellsamling I, Robot (1950), som tematiskt hålls samman av de tre robotlagarna och gestalten Calvin. Jeff Vintars filmmanus känns genomarbetat och bjuder på god underhållning och en stunds eftertanke.

Till extramaterialet hör tre otextade kommentarspår, ett med regissören Alex Proyas och manusförfattaren Akiva Goldsman, ett med skaparna av digitala effekter samt ett särskilt isolerat ljudspår med kompositören Marko Beltrami, som kommenterar sin musik utan att man hör dialogen i filmen.

På skivan medföljer dessutom den korta dokumentären "The Making of I, Robot" samt trailers för filmerna Dodgeball, Alien vs. Predator, Man on Fire och teveserien 24.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD