AboutWorksNewsContactLinks

X-Men 1.5
Xtreme Edition (2000)

Betyg: starstarstarstarstar

Över hela världen föds barn med en muterad kromosom, x-faktor, som ger upphov till övermänskliga egenskaper. Professor Charles Xavier kan läsa andras tankar, medan Scott Summers/Cyclops kan skjuta laserstrålar från ögonen. Dessa varelser kallas mutanter.

Eftersom de är fruktade och avskydda av många människor, har Xavier (uttalas saviour, frälsare) och hans medarbetare, X-Men, gett speciellt begåvade barn (dvs mutanter) en fristad på en internatskola, där de kan träna under strikta etiska regler. Xaviers mål är ett samhälle, där mutanter och människor kan leva sida vid sida utan att behöva frukta varandra.

Det finns emellertid en annan grupp mutanter, som leds av Xaviers forne vän Erik Lehnsherr, också kallad Magneto. Dessa förbereder sig för krig mot mänskligheten.

I Canadas ödemarker träffar den vargliknande Logan (kallad Wolverine), som saknar minne och förflutet, en ung flicka vid namn Rogue, vars blotta beröring arbsorberar en människas livsenergi och förvandlar värme till is. Logan hamnar därefter mitt i den upptrappade konflikten mellan Magneto och Amerikas makthavare. Till de mer minnesvärda actionsekvenserna hör slagsmålet mellan Sabretooth och Wolverine på Frihetsgudinnan, som står på Liberty Island strax utanför New York.

En av filmens behållningar är Halle Berry som den blonda och mörkhyade Ororo Munroe/Storm. I andra roller ser vi Patrick Stewart som Xavier, Ian McKellen som Eric Lensherr/Magneto samt Hugh Jackman som Logan/Wolverine. Michael Kamens stämningsskapande musik passar sammanhanget bättre än den hårdrock som förekommer i Spider-Man och Daredevil.

Dvd:n är en påkostad samlarutgåva av succéfilmen X-Men, som bygger på den klassiska serietidningen från det amerikanska förlaget Marvel. Översättningen till svenska följer ibland den engelska dialogen lite väl ordagrant med en del grammatiska felaktigheter som följd.

Det finns fem sätt att se X-Men 1.5: 1) PLAY, 2) EXTENDED SCENES, 3) EXTENDED & BEHIND THE SCENES, 4) EXTENDED SCENES & COMMENTARY, 5) COMMENTARY. De utökade scenerna är inte anamorfiska och överlappar delvis sådant som kommit med i den slutliga versionen av filmen, medan de dokumäntara inslagen har formatet 4:3 (full screen).

Kommentarspåret med regissören Brian Singer och skådespelaren Brian Peck, som bara har en liten statistroll i X-Men, är inspelat speciellt för denna dvd-utgåva. Bonusmaterialet på den andra skivan inkluderar ett antal engelsktextade dokumentärer om filmen samt promotion för X-Men 2 och Daredevil.

© Torgny Lilja för Starway Reviews

Film på DVD | Musik på DVD